Koulun historiaa
 
Kuva kertoo ja muistaa - tuhannen tuhatta koulumuistoa !

Kokoelma Sieppijärven koulun historiaa eri vuosikymmeniltä. Historialliset kertomukset on kirjoittanut opettaja Katariina Granat.
Kuvia eri vuosikymmeniltä on saatu kylän asukkaiden kuva-arkistoista.


50-60 luvulla

1950-luvun Sieppijärvellä koulua juhlittiin kahteen otteeseen. Pidettiin kansakoulun vihkiäiset 13.10.1951 ja pidettiin koulun 50-vuotisjuhla 1953. Vihkäisten käsiohjelma on säilynyt koulun arkistossa ja on nyt talletettu myös koulun verkkosivulle. Kohta vihkiäisten jälkeen koulu täytti 50 vuotta,  ja muistitiedon mukaan myös silloin juhlittiin. Muistitietoa tukee tämä kuva vuodelta 1953. Kuvassa etupenkeissä istumassa kunniavieraina koulun ensimmäisiä oppilaita eli Einari Niva, Kalle Ravelin, Aili Vaattovaara, Amanda Iivari, Iisakki Liikamaa, Einari Kangas, Maria Kangas, Yrjö Jussi, Laura Iivari ja Tyyne Koskenniemi.

Kirjallisia töitä Kasken luokassa 1950-luvulla

Kauko Kaski tuli kansakouluopettajaksi Sieppijärvelle 1951. Hänen elämäntyönsä täällä kesti 17 vuotta eli vuoteen 1968 asti. Kauko Kaski oli opettaja ja taiteilija, erityisesti kanteletaiteilija. Niinpä heti ensimmäisenä virkavuotenaan lokakuussa 1951 Kaski johti kuorolaulua, soitti kannelta ja säesti yksinlaulua kansakoulumme vihkiäisjuhlassa.

Kuvassa Kaski johtaa kirjallisia töitä luokassaan. Kuva lienee otettu 1953 -54 eli samoihin aikoihin, kun koulumme täytti 50 vuotta. Kuvan oppilaat lienevät 5.-6. –luokkalaisia, joiden luokkakuvan löydät  luokkakuvagalleriasta.  Tästä kuvasta voit tunnistaa ainakin Ritva Filpan ja Heljä Rämäsen. Kuvasta selviää, että Kasken luokka oli alakerrassa, samassa tilassa, missä tätä nykyä (2004) ruokailemme tai vietämme juhlia avaamalla taustalla näkyvän väliseinän.

Kuva kertoo, että Kasken luokkaan on ilmiselvästi astunut ammattivalokuvaaja. Kuvasta löytyy merkintä Kainulaisen Kuvaamo Tornio. Ehkä kuvaukseen on tiedetty jopa valmistautua, sillä edessä istuvien poikien jakaukset ovat kohdallaan, jopa hiusrasva kiiltää! Valokuva on elävä muisto 50-luvun koulunkäynnistä Kasken luokassa. Istuttiin vierekkäin, tunnelma oli rauhallinen, järjestys hyvä. Kirjoitustunnin välineitä ovat mustepullo, irtoterällinen mustekynä ja kansipaperilla päällystetty kirjoitusvihko. Näyttäisi, että osa kirjoittaa mustekynällä, osa lyijykynällä.

Piiroisen luokka 1950-luvulla

Veikko Piiroinen oli koulumme johtajaopettaja vuosina 1948-1971. Piiroisen luokka  sijaitsi koulumme nykyisessä (2004) opettajanhuoneessa. Tämä kuva kertoo tuosta luokasta 1953-54. Kuva on otettu samana päivänä kuin edellinen kuva Kauko Kasken luokasta. Alkamassa lienee kaitafilmiesitys, sillä ikkunaan on vedetty pimennysverho. Kuvalle voisi kuitenkin antaa myös nimen Tabula rasa eli Tyhjän taulun arvoitus, sillä valkokangas ei kerro mitään.. Valkokankaan eteen on kannettu jopa penkkejä pulpettirivien lisäksi. Kuvassa esitykseen valmistautuvat oppilaat näyttävät vähän nuoremmilta kuin mitä olivat Piirosen luokkalaiset. Valkokankaan takana on liitutaulu. Siellä näkyy Piiroisen käsialalla kirjoitettu nimilista: Markkula, Forsten, Koskenniemi, Virtanen, Nissinen, Kerola. Varsinaisia jäseniä ? Oikealla puolestaan näkyy koulun aamuhartauteen sopiva virren numero. Koulun yhteiset aamuhartaudet pidettiin aina Piiroisen luokassa. Siellä oli myös koulukirjasto. Luokka oli koulun johtokeskus.

Sieppijärven asuntola 1946-1967

Sodan jälkeen (1945) voitiin kaukaa tulevien koulunkäynti turvata vain asuntoloilla. Sieppijärven asuntola toimi aluksi parakissa  Valtuusto perusti talvella 1946 asuntolanhoitajan ja hänen apulaisensa virat. Ensimmäisiä viranhaltijoita Sieppijärvellä olivat Hilja Pieskä ja Veera Välimaa. Parakista asuntola muutti koulun yhteyteen rakennettuun oppilaskotiin ilmeisesti syksyllä 1948, sillä silloin tilattiin 19 kappaletta kuvassa näkyviä nuoriso- eli opistosänkyjä. Tämä kuva on otettu 1953 – 54, jolloin asuntolan hoitajana toimi Ida Katainen eli Täti. Keväällä 1955 asuntolassa asui 26 oppilasta ja 1960-luvun puolivälissä keskimäärin 25. Tähän aikaan asuntolassa ei ollut esimerkiksi sisävessoja ja sähkötkin oli saatu vasta 50-luvun alussa. Asuntolan toiminta lakkasi  1967, jolloin se muutettiin keskikoulun luokkatiloiksi. Nykyisin (2004) näiden sänkyjen ja kalusteiden paikalla on Sieppijärven sivukirjaston  hyllyjä ja pöytiä. Entisen asuntolan tiloissa toimii myös koulun tekstiilityön luokka.

Asuntolanhoitaja Ida Katainen: ”Voi, toki sentään!”

Ida Katainen (1891-1979) oli Lappean ja Sieppijärven koulujen asuntolanhoitajana se ihminen, jonka kyläläiset muistavat antaumuksellisesta työstä lasten parissa. Hän hoiti ja kasvatti asuntolan lapsia kuin omiaan antamalla heille kodin. Niinpä hän halusi myös asuntolaa  kutsuttavan oppilaskodiksi, ei asuntolaksi. Katainen eli Kouluntäti tai Kataisen Täti oli tullut Keuruulta Lappean asuntolan hoitajaksi jo 1931. Lappeasta hän siirtyi Sieppijärvelle 1949 ja asui täällä vuoteen 1958 asti. Elli ja Erkki Petäjäniemi hoitivat Kataisen hänen kuolemaansa asti 1979. Katainen on haudattu Keuruulle. Kuva on otettu Sieppijärvellä 1953. Kuvasta voi ensisilmäyksellä tunnistaa lempeäkatseisen Ida Kataisen lapsineen. Hänen takanaan näkyy asuntolan apulainen Irene Pääkkölä, joka on juuri käynyt  Kaustisen kristillisen kansanopiston (1952-53) ja päässyt töihin koululle. Irene muistaa Tätin lausahduksen: ”Voi, toki sentään!” Lausahdus kertoo tädin myönteisestä suhtautumisesta elämään ja lapsiin. ”Voi, toki sentään, sinä opit!”.  Muut kuvassa olevat huivipäiset apulaiset ovat Irenen muistin mukaan jatkokoululaisia. Kuvassa Irenen vierellä hymyilee koulun keittäjä Fanni Juonio. Hän oli aloittanut koululla 1952 ja jatkoi aina vuoteen 1975 asti.

Kyläpäällikko:
   Reeta Ikonen
  reeta.ikonen[at]hotmail.fi
  +358405064273

 

Kyläsihteeri:
   Piritta Unga
  pirittaunga[at]gmail.com
  040 9122908

Jos sinulla on kysyttävää, palautetta tai esimerkiksi ideoita kyläyhdistykselle, voit lähettää meille sähköpostia osoitteeseen:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.