Koulun historiaa
 
Kuva kertoo ja muistaa - tuhannen tuhatta koulumuistoa !

Kokoelma Sieppijärven koulun historiaa eri vuosikymmeniltä. Historialliset kertomukset on kirjoittanut opettaja Katariina Granat.
Kuvia eri vuosikymmeniltä on saatu kylän asukkaiden kuva-arkistoista.


Teatteria ja Onni

Lahdessa järjestettiin kulttuuripitoiset koulun Suurjuhlat 50-luvun puolivälissä. Sieppijärvi matkusti juhliin junalla kuvan porukalla. Opettaja Veikko Piiroisen näytelmäryhmään kuuluivat Anni Kemi, Salme Filppa, Marja Filppa, Eeva Männistö, Helliriika Vaattovaara, Helena Raittimo ja Emma Kaitala sekä Aila Piiroinen. Näytelmä Mikon Freetun pirtissä toi koululle komean 2. sijan sekä erikoispalkinnon Anni Kemille miehen (Freetun)  roolin esittämisestä! Helliriika on muistellut retkeä näin: - Kirjotimma tarinan ikivanhala meän murtheela Tapiolan pikkukamarissa. Filpan Kerttu anto meile hyviä sanoja, kuten tormas ja äitittenpäivä! Met huusima ja nauroima! Siitä tuli hauska näytelmä ja se kerto siitä ajasta ko ihmiset kävit vielä kyllää. Lahessa meitä ihmetelthiin ja ihastelthiin. Toisila oli prinsessapukuja ja pitsejä. Met ko aukasimma laukut ja laitoima pääle aitoissa ja makasiineissa ummehtunheet pitkät hamheet ja muut! Freetula eli Annila oli kuusen naavasta tehty peruukki ja kaikki. ”Heilini sievä ko rannala horsma, kaukana luulin olevan. Nyt se jo tänne tormas!” Tämmösenkin lausseen Kerttu käski laittaa. Meän kulttuurimatkaan kuulu vielä se, että Emma lausu sielä Saana –runon.  Kotimatkala esitimmä näytelmää junassa ja matkan jälkheen kiersimä esittämässä ainaki Kolarissa ja Nuottavaarassa. Se oli hauskaa 50-lukua!

Talonmies Onni huolehti koulusta

Koulu sai Iisakki Sirkasta ensimmäisen talonmiehen 1950. Onni Tolonen (kuvassa) tuli hänen jälkeensä 1962 sen jälkeen, kun oli ensin paiskinut metsätöitä mm. Peuravaaran savotalla. Tolonen oli 50-luvulla perustanut perheen Helena Peterin kanssa, ja perhe muutti koululle ensin talonmiehen pieneen asuntoon keittiön viereen ja myöhemmin (1975) isompaan huoneistoon koulun yläkertaan. Töitä oli paljon. Niitä olivat esimerkiksi puulämmityksen hoitaminen, hellapuiden halkominen koulukeittiötä ja saunaa varten, "ulkohyysiköiden" kalkitus keväisin, saunan lämmitys alussa, ovien avaaminen ja lukitseminen, pihatyöt, pihakäytävistä huolehtiminen, pihan lumityöt ja tien auki pitäminen talvella maantielle asti. Talonmies ei aluksi kuulunut työaikalain piiriin. Tämä tarkoitti Helena Tolosen mukaan sitä, että "aina oli joku kotona" siltä varalta, jos talonmiestä tarvitaan. Niinpä koko perhe kasvoi talonmiehen töihin. Onni Tolonen kuoli elokuussa 1981. Helena Tolonen jatkoi. Koulun piha palkittiin Helenan aikana kunnan kauneimpana julkisen rakennuksen pihana.

Kyläpäällikko:
   Reeta Ikonen
  reeta.ikonen[at]hotmail.fi
  +358405064273

 

Kyläsihteeri:
   Piritta Unga
  pirittaunga[at]gmail.com
  040 9122908

Jos sinulla on kysyttävää, palautetta tai esimerkiksi ideoita kyläyhdistykselle, voit lähettää meille sähköpostia osoitteeseen:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.