Koulun historiaa
 
Kuva kertoo ja muistaa - tuhannen tuhatta koulumuistoa !

Kokoelma Sieppijärven koulun historiaa eri vuosikymmeniltä. Historialliset kertomukset on kirjoittanut opettaja Katariina Granat.
Kuvia eri vuosikymmeniltä on saatu kylän asukkaiden kuva-arkistoista.


Opettaja Aili

Kuinka tyylikäs opettaja: kaunis puku ja kaunis kampaus – kuin suoraan vuoden 1929 muotilehdestä, eikös vain! Hän on ensiluokan opettaja Aili Vikeväinen ja hän opetti vuosina 1929-1939 Sieppijärven pieniä. Kuva on otettu Sieppijärvellä Rovan talon seinustalla 1929. Sieppijärven vuosien jälkeen Aili Vikeväisestä tuli Aili Lukkari.

Tätä nykyä (2003) veteraaniopettaja asuu ja elää Ylitornion Kaulinrannalla.

"Jo joutui armas aika ja suvi suloinen..."

 

Tässä on kuvapari, joka kertoo yhdestä ja samasta koulun juhlapäivästä. On suvivirren aika, toukokuu 1928. Alakoulun oppilaille päivä oli historiallinen, viettiväthän he ensimmäistä tutkintopäiväänsä. Opettaja Hilja Patala (myöh. Uusitalo Raanujärvellä) oli kutsunut juhlaan myös äitejä. Kuvassa juhlavieraista erottuvat Helli Vapa, Hilda Joona ja Aili Iivari. Pöydälle lienee aseteltu oppilaiden käsitöitä, olisivatko esiliinoja.

Yläkoululaisten juhlakuvasta puolestaan löytyy opettaja Hilma Laurila oppilaineen. He lienevät jo konkareita päättäjäistenkin suhteen. - Niin, sitä jää oikein ihastelemaan, miten hienosti kehystetty oppilastyö onkaan seinällä, ja miten kauniita nuo peiliovet ovatkaan, ja... Mielessä liikahtaa kun tähän kuvapariin syventyy! Ymmärrys kasvaa, kun menneeseen tutustuu. Olkaamme ylpeitä koulustamme.

Jonnen paikasta näki koululle

Tämä kuva on otettu Jonne Pääkkölän pihalta koululle päin 1930 tai 1931. Kuva kertoo kylästä, koulusta ja kyläläisistä. Koulu näkyy taustalla.Kuvassa vasemmalla on Jonnen tytär, Hanna. Hän kävi koulun Sieppijärvellä, mutta 1916 syntyneenä tässä vaiheessa lienee oppivelvollisuutensa jo suorittanut. Kuvassa keskellä on 1921 syntynyt Hannan serkku Martta. Hän oli Heikki Pääkkölän tytär, ja varmaankin vielä kuvausvuonna kansakoulun kirjoissa. Tyttöjen vierellä Aate Kulluvaara

Kun tämä kuva otettiin, oli Sieppijärven koulurakennus ollut käytössä jo kaksikymmentä vuotta. Kuvassa näkyvät pärekattoinen koulun ulkorakennus, koulua ympäröivä puuaita ja vaalea portti. Myös opettajan puutarha kuului osana koulun pihaan. kuvan etualalla näkyy osa kasvimaata.
Eletään 1930-lukua. Koulu oli ja on edelleenkin kylän keskus. Niinpä nytkin on koulun pihalle kokoontunut suuri joukko eri-ikäisiä kyläläisiä, myös lapsia. On Juhla. Suomen lippu liehuu salossa. Kuunnellaan koulun portailla, pääoven edessä seisovaa puhujaa.

 

Liekö tässä meneillään juhlapäivään liittyvä naisten työnäytös vai peräti kilpailu? Tapahtumapaikka on kuitenkin kansakoulun pihamaa, ollaan ulkorakennuksen edessä. Kesäiselle koulun pihamaalle on nostettu puupenkkejä, joiden päällä ja alla näkyy useita erikokoisia kuparisia kahvipannuja. Penkillä näkyvät myös emalivati, pikkulautasia ja sanomalehtipaperia. Meneillään lienee kuparipannun puhdistus eli kiillotus. Eletään 1930-lukua.

Kuvassa edessä oikealla hymyilevä Aili Vikeväinen (nyk. Aili Lukkari) tuli Sieppijärven alakansakoulun opettajaksi Hilja Patalan jälkeen 1929. Aili Vikeväinen viihtyi Sieppijärven opettajana Hilma Laurilan työkaverina kymmenen vuotta. Kuva on otettu 30-luvun lopulla. Kuvassa harmaaseen lottapukuun ja valkoiseen esiliinaan pukeutuneita lottia Sieppijärven koulun portailla.

Kyläpäällikko:
   Reeta Ikonen
  reeta.ikonen[at]hotmail.fi
  +358405064273

 

Kyläsihteeri:
   Piritta Unga
  pirittaunga[at]gmail.com
  040 9122908

Jos sinulla on kysyttävää, palautetta tai esimerkiksi ideoita kyläyhdistykselle, voit lähettää meille sähköpostia osoitteeseen:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.