Tarinoita ja
kylähistoriaa


Tähän sivuston osaan on talletettu entisten ja nykyisten Sieppijärvisten ajatuksia ja tarinoita. Historian havinaakin jutuista löytää. Juttu sinällään on joko kerrottua tai kirjoitettua historiaa.  Jos Sinulla on kylään liittyviä muistoja tai tarinoita joiden yhdistävä tekijä on Sieppijärven kylä niin julkaisemme ne mielellämme näillä sivuilla.

Lähetä oma juttusi. eMail: Sieppijarvenkylayhdistys@gmail.com

Evakkolauluja iloon ja ikävään

Kirjoittanut Katariina Granat

Tänä vuonna (2004) tulee kuluneeksi 60 vuotta Lapin sodasta ja Lapin evakkoajasta.

Kymmenen vuotta sitten (1994), kun muistettiin Lapin sodan 50-vuotispäivää, julkaistiin Muoniossa, Kolarissa ja Pajalassa yhteistyönä tehty Evakkolauluja –niminen laulu- ja viisukirja. Kirjaan on koottu niitä evakkolauluja, joita paikalliset ihmiset olivat kerääjien pyynnöstä kirjan toimittajille lähettäneet. Kirjan toimittajia ovat olleet Kaija Hiilivirta ja Riitta Lenkola Lenkola.

Kolarista laulujen lähettäjiä ovat olleet Kosti Nordberg, Laila Vaattovaara, Vieno Raatiniemi ja Irene Erkinantti. Kaikki kirjassa julkaistut Kolaria koskevat evakkoaiheiset valokuvat ovat niin ikään Sieppijärven Irene Erkinantilta lainattuja.

Evakkolaulujen keräämisen keskeisenä tavoitteena on ollut tuoda tietoisuuteen lauluja ja viisuja, joita evakot lauloivat evakkoleireillä Ruotsissa. He lauloivat itseä ja toisia piristääkseen. He lauloivat ylläpitääkseen iloisuutta yhdessäolosta. He lauloivat koti-ikävän kaipuussa.  Evakkolaulujen kerrotaan syntyneen leireillä usein niin, että eri tunnetilat saivat aikaan uudet sanat tuttujen laulujen sävelmiin. Osa lauluista on merkitty muistivihkoihin jo evakkoleireillä.

Osa kirjan lauluista on kirjaa varten laulettu muistista kasetille kesän 1994 aikana.

On ollut erinomainen päätös julkaista Evakkolauluja –kirja. Kovin suureksi ei julkaisun tavoitteeksi asetettu tietoisuus evakkolauluista ja laulujen tekijöistä kuitenkaan ole kymmenessä vuodessa kasvanut, sillä suuri oli hämmennykseni, kun tämän kirjan käyttööni sain – hyvän työn tekijänä oli muuten jälleen kerran ystäväni ja avustajani Irene Erkinantti!

Olin hämmentynyt siksi, että vaikka teen töitä koulussa, en ollut tietoinen kirjasta, en näistä lauluista enkä ollut kirjaa ennen nähnyt. Koulumme kirjahyllyssä tätä kirjaa ei vielä ole, toivottavasti saamme sen sinne.

Mutta eipä haittaa hämmästys. Nyt olen tietoinen Evakkolauluja -kirjasta ja yritän omalta osaltani lisätä viisujen ja viisukirjan tuntemusta kirjoittamalla tämän nettiartikkelin.


Sanoittaja Yrjö Unga

Evakkolauluja –kirjaan on talletettu lähes sata erilaista laulua. Yksi monien laulujen sanoittajista on mies nimeltänsä Yrjö Unga. Yllä oleva kuva on otettu Yrjö Ungan perheestä evakossa 1945.

Kun luin Ungan  sanoituksia, nousi ensimmäisenä  mieleen kysymys: - Onko totta, että evakkolaulut olisivat ainoita hänen tekstejään? Etteikö hän muka olisi kirjoittanut jotakin muutakin?

Ungan sanoittamat viisut eivät ole nykyisten iskelmien tapaan yhtä asiaa toistavia jumputuksia, vaan niitä voi verrata vaikkapa Veikko Lavin laulelmiin. ”Jokainen ihminen on laulun arvoinen”, muistutti Veikko Lavi. Ja sen Unga on varmaan tiennyt. Hänen lauluissaan on sisältöä, ja säkeistöjä on jopa kymmeniä. Laulut kertovat tarinoita; laulut kuvailevat evakkoelämää, iloja, suruja ja ihmisiä siellä.

Ungaa on pakko arvailla kirjoittajaksi! Hän on varmuudella paitsi kirjoittanut lauluja myös kirjoittanut muistiinpanoja evakkomatkasta 1944. Hänen teksteistään on referoitu pieni näyte Evakkolauluja –kirjaan. Näin Unga kirjoittaa evakkomatkastaan:

”Oli lokakuu, kun me lähdimme Kolariin ja sieltä ponttooniveneet ajoivat yli Ruotsin puolelle. Siellä sotilaat ottivat suomalaiset vastaan ja veivät teltoille. Autolla (piilillä) vietiin minutkin Pajalaan ja sieltä Erkheikilille, jossa olimme yhden viikon. Sieltä meidät tuotiin takaisin Pajalaan ja saunotettiin.

Sitten meidät vietiin Junosuandoon, jossa olimme kolmatta viikkoa. Tuli käsky, että meidät viedään Sattajärveen, jossa olimme kolmatta viikkoa. Sieltä lähdettiin meitä viemään Jällivaaraan, josta meidät pantiin junaan ja lähdettiin viemään etelään.

Ensin meidät vietiin Lucstaan, jossa me olimme kolme kuukautta. Sieltä meidät muutettiin kahdeksan kilometriä eteenpäin, Matforsiin. Matforsissa olimme pelastusarmeijan kirkossa. Toiset asuivat vieressä herraskartanossa. Tammikuun 24. päivä vietiin miehiä Suomeen. Minä en päässyt mukaan.”

Mielenkiintoista. Kuka oikeastaan oli Yrjö Unga? Poromiehen poika Aitamänniköstä Yrjö Unga oli tässä kuvassa esiintyvän Antti Ungan yksi pojista. 

Antti Unga oli kruununtorppari ja poromies Aitamänniköstä. Hän oli syntynyt 13.11.1863. Antti puolestaan oli Pekanpoika Unga. Antti oli vihitty avioliittoon Hulda Karoliina Orajärven kanssa. Antilla oli kestikievari  Aitamännikössä, ja hän asui ennen kuolemaansa Sammalvaarassa.

Antilla oli liuta lapsia – luonnollisesti; ainakin yksitoista lasta.

Yksi lapsista on tämän tarinan päähenkilö eli Yrjö, yksi pojista oli Väinö jne. Väinö Unga oli syntynyt 26.7.1906. Väinö on Pertti Ungan – Sieppijärven koulun nykyisen (2004) johtajaopettajan isä. Yrjö Unga puolestaan oli syntynyt 1904, ja hänen poikiaan ovat Leo, Veli, Heikki ja Reino Unga. Yrjö Ungan tyttären nimi on Aila - Sisko.

Yrjö Unga,  poromiehen poika Aitamänniköstä, oli  naimisissa Eeva Liikamaan kanssa. Eeva kuoli evakossa 1946. Yrjö Unga on kirjoittanut laulun Paluu Ruotsista 29.1.1945. Siinä hän riimittelee mm. näin: ”Tämän laulun tehin minä Ruotsin Matforsissa, kun luulin minäkin pääsevän teidän mukana koti Suomeen. / Vaimoni sairauden vuoksi lähtöni myttyyn meni, kun minä jouvuin lasten kanssa teidän vaimojenne sakiin jäämään.”  Laulu lauletaan Lauletaan me nuoret pojat -sävelellä. Muissakin lauluissaan Yrjö viittaa vaimonsa sairauteen; vaimo oli joutunut sairastelemaan pitkään.

Suraavilla sivuilla muutama näyte Yrjö Ungan monista lauluista. Ensimmäinen laulu kertoo tansseista Mision syrkalla ja se liittynee Yrjön muistiinpanoissa mainittuun Matforsin pelastusarmeijan kirkkoon, jossa he asuivat (syrka = kyrka = kirkko).

Kyläpäällikko:
   Reeta Ikonen
  reeta.ikonen[at]hotmail.fi
  +358405064273

 

Kyläsihteeri:
   Piritta Unga
  pirittaunga[at]gmail.com
  040 9122908

Jos sinulla on kysyttävää, palautetta tai esimerkiksi ideoita kyläyhdistykselle, voit lähettää meille sähköpostia osoitteeseen:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.